Det danske samfundsliv er domineret af mange forskellige former for foreninger og sammenslutninger med forskellige former for formål. Nogle er traditionelle ideelle foreninger, mens andre er økonomisk funderede, og arbejder for at tilvejebringe en økonomisk gevinst. Medlemskabet af en forening kan være såvel frivilligt som pligtmæssigt. I ejendoms- og privatretlig henseende finder vi f.eks. andelsforeninger, lejerforeninger, grundejerforeninger og ejerforeninger.
Ved overdragelse af bolig- og erhvervsejendomme, men også som led i den almindelige foreningsdrift, er der for såvel ejendomsejere, foreninger og deres bestyrelser i stigende grad behov for advokatrådgivning om juridiske, tekniske og økonomiske forhold på tværs af retsområder. Det skyldes navnlig samspillet mellem de privat- og offentligretlige regler, herunder de særlige foreningsretlige regler og retsgrundsætninger, som til tider kan være ganske komplicerede at håndtere i forhold til gældende speciallovgivning. Tendensen er, at navnlig ejerforeninger og grundejerforeninger, hvor reglerne i ejerlejlighedsloven, normalvedtægten, særvedtægter, planloven, samt kommuneplaner og lokalplaner er gældende, ofte kan have svært ved selv at håndtere de retlige problemstillinger, som den underliggende retlige regulering fører med sig. Rådgivning herom er derfor vigtig for at sikre, at de pågældende foreninger drives forsvarligt samtidigt med at medlemmernes fælles interesser sikres bedst muligt.
Hos CLEMENS tilbyder vi på dette retsområde juridisk rådgivning på et højt fagligt niveau, og vi arbejder i den forbindelse gerne løsningsorienteret med rådgivere fra andre brancher, så vi sammen får skabt de rigtige løsninger og dermed værdi for vores klienter. Hos CLEMENS rådgiver vi et betydeligt antal private og offentlige virksomheder, herunder private investorer, investeringsselskaber, ejendomsfonde, almene boligorganisationer, projektudviklere, foreninger m.v., men også private ejendomsejere, omkring centrale foreningsretlige forhold. Derigennem har vi oparbejdet en betydelig erfaring med at håndtere en lang række af de typiske rådgivningsopgaver, som ejerforeninger og grundejerforeninger støder ind i.
Vi kan rådgive om og hjælpe med bl.a.:
- Stiftelse af ejerforeninger og grundejerforeninger, herunder registrering som frivillig forening i CVR-registret, udarbejdelse af vedtægter, bistand ifm. indhentelse af budgetter, indkaldelse til stiftende og konstituerende generalforsamling, deltagelse i bestyrelsesmøder og på generalforsamlinger, herunder som dirigent, indhentelse af kommunal godkendelse af nye vedtægter efter planloven mv.
- Tinglysning af vedtægter.
- Forhandling af vilkår for overdragelse af fællesareal eller dele heraf, f.eks. grundareal eller loftsrum, og bistand ifm. udarbejdelse eller gennemgang af købsaftale, deltagelse på generalforsamlinger ifm. beslutning om salg af fællesareal, herunder udarbejdelse af beslutningsforslag, rådgivning og bistand ifm. relaksation af pant, dialog med private og offentlige aktører, bistand med berigtigelse af overdragelsen af fællesareal.
- Afklaring af skatte-, moms- og afgiftsmæssige konsekvenser ved overdragelsen af fællesareal, oftest i tæt dialog med revisor.
- Rådgivning af ejerforeninger og grundejerforeninger om problemstillinger vedrørende medlemmernes råden over fællesareal, herunder afgræsning af fællesareal overfor det enkelte medlems særejendomsret, samt bygge- og planretlige forhold i tilknytning hertil.
- Repræsentere ejerforeninger, grundejerforeninger, herunder disses bestyrelser eller medlemmer af bestyrelserne, eller medlemmer af foreningerne, i løsningen af foreningsretlige eller privatretlige tvister, hvilket omfatter både klagesager og retssager.
- Mulighed for at opdele en ejendom i ejerlejligheder, og adgang til videreopdeling af en ejerlejlighed.
- Vurdering af anvendelsesmuligheder og begrænsninger, f.eks. bolig og/eller erhverv.
- Rettighedskonflikter mellem normalvedtægten, særvedtægter, og/eller tinglyste servitutter.
- Vurdering af gyldighed af bestyrelses- og generalforsamlingsbeslutninger, herunder afgrænsning af kompetencer.
- Vurdering af minoritets- og individualbeføjelser, krav til saglighed i beslutninger, samt mulighed for eksklusion af medlemmer.