Nye regler om skattegunstige medarbejderaktier er trådt i kraft

BEMÆRK: artiklen vedrører reglerne med virkning fra 1. juli 2016.

Læs også vores artikel: Tildeling af medarbejderaktier 2023/2024

Reglerne minder i store træk om de regler, som var gældende frem til slutningen af 2011, og de nye regler har virkning for aftaler om tildeling af medarbejderaktier, som er indgået efter den 1. juli 2016.

De nye bestemmelser findes i ligningslovens § 7P om medarbejderaktier og indebærer i hovedtræk følgende fordele for medarbejderaktier, som tildeles i henhold til ordningen:

Beskatningen af medarbejderaktier bliver udskudt til det indkomstår, hvori aktierne sælges.
Værdien af de tildelte aktier beskattes ved salget af aktierne som aktieindkomst i stedet for som lønindkomst. Beskatningen sker derfor med 27 % af indtil 50.600 kr. og 42 % af værdien derover (for gifte er bundgrænsen 101.200).

Læs også vores artikel: Tildeling af medarbejderaktier 2023/2024

Medarbejderen beskattes af avancen – dvs. at eventuelle beløb, som medarbejderen har betalt for aktien, skal fradrages ved beregning af avancen ved beskatning af medarbejderaktier.
Som modstykke til den attraktive skattestatus for medarbejderen gælder, at arbejdsgiverselskabet ikke har fradrag for værdien af aktierne i modsætning til, hvad der gælder for almindelige lønudbetalinger.

Der kan dog efter omstændighederne opnås fradrag for arbejdsgiverselskabets omkostninger til etablering af ordningen, herunder rådgiveromkostninger.

For at være omfattet af de nye regler i ligningslovens § 7P om medarbejderaktier, skal flere betingelser være opfyldt:

  • Ordningen kan maksimalt rumme tildeling af aktier/tegningsretter med en værdi på op til 10 % af den ansattes årsløn på tildelingstidspunktet.
  • Der skal indgås en aftale, som opfylder en række formkrav, herunder i relation til beskrivelse af vederlaget, instrumentet der tildeles, aktiernes stykstørrelse eller nominelle størrelse samt eventuelle vilkår for medarbejderens erhvervelse af retten.
  • Aktierne/tegningsretterne skal ydes af arbejdsgiverselskabet eller et koncernforbundet selskab og skal give ret til aktier i arbejdsgiverselskabet eller et koncernforbundet selskab.
  • Aktierne må ikke udgøre en særlig aktieklasse.
  • Aktierne kan ikke overdrages, idet overgang ved arv dog ikke anses som overdragelse.

De væsentligste nyskabelser i forhold til de tidligere regler er følgende:

  • Aftalen om tildeling skal indgås senest samtidig med tildelingen for at ordningen finder anvendelse.
  • Det selskab, der yder vederlaget skal foretage indberetning om erhvervelsen til E-indkomst. Indberetning skal ske såvel på aftaletidspunktet som på tildelingstidspunktet.
  • Der skal ikke (som tidligere) afgives revisor- eller advokatattest på, at ordningen er omfattet af reglerne om skattefrihed.
  • Fraflytter medarbejderen Danmark og mister sin skattepligt til landet, skal aktierne beskattes (fraflytterbeskatning).
  • Det er vigtigt at være opmærksom på, at de nye regler forudsætter en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder, som opfylder en række krav.

Opfylder aftalen ikke kravene vil aktierne falde uden for ligningslovens § 7P om medarbejderaktier, hvorefter tildelingen vil være skattepligtig som lønindkomst. Det indebærer en betydelig risiko for den medarbejder, som omfattes af et aktieløn-program uden at arbejdsgiver samtidig er opmærksom på de nye formkrav.

Det anbefales, at tildeling af aktieløn altid drøftes med advokat og revisor forinden udrulning, for at sikre den mest hensigtsmæssige ordning for både arbejdsgiver og medarbejdere.

Har du spørgsmål vedrørende denne artikel eller reglerne om skattegunstige medarbejderaktier eller hvad det omfatter, er du velkommen til at kontakte CLEMENS specialister i beskatning af medarbejderaktier og skatteret..

KONTAKT VORES TEAM

Aktuelt

Andre nyheder om Skatteret

Se flere relevante nyheder

Fandt du ikke det, du søgte? 

Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld nyhedsbrev

Få relevante nyheder og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke
Tilmeld nyhedsbrev