Er dit domænenavn sikret mod kopiering?

Har du sikret dit domænenavn mod kopiering?

Vidste du, at du ikke er sikret eneret til dit domænenavn, blot fordi du registrerer det?

Når du registrer et domænenavn, opnår du ikke automatisk eneret til det registrerede navn. Hvis du ønsker at sikre dit domænenavn mod kopiering, anbefales det, at du også registrerer dit domænenavn som et varemærke, hvis dette er muligt. Herved øges sandsynligheden for, at andre ikke uretmæssigt kan anvende dit navn med et andet domæne.

Du kan beskytte rettighederne til dit domænenavn med en varemærkeregistrering. Dermed opnår du en tidsubegrænset eneret til dit domænenavn (mod fornyelse hver 10. år).

Er dit domænenavn sikret mod kopiering?

Hvad er et domæne?

Et registreret domæne giver brugeren ret til at bruge domænenavnet som en teknisk adresse på internettet og er en aftale, som brugeren indgår med administrationen af det pågældende domænenavn. Domænet giver derimod ikke en eneret. Det betyder, at du som udgangspunkt ikke kan forhindre andre i at bruge din virksomheds navn ved blot at registrere det som et domænenavn.


Hvad er et varemærke?

Et registreret varemærke giver din virksomhed en eneret. Et varemærke beskytter din virksomheds kendetegn. Man kan beskytte sit varemærke ved at beskytte et navn, ord, symbol, figur, logo eller en kombination af disse. En varemærkeregistrering kan være med til at forhindre, at konkurrenter kopierer eller lægger sig for tæt op ad dit brand. Derudover giver det investorer og forretningspartnere en sikkerhed for, at deres investeringer er beskyttet.


Hvad er forskellen på et domæne og et varemærke?

En af de væsentligste forskelle på et varemærke og et domænenavn er, at din virksomhed alene opnår en eneret ved registrering af varemærket. Det kan derfor være en god idé, at virksomheder registrerer virksomhedsnavnet både som et domænenavn og som et varemærke, da virksomheden vil stå væsentligt stærkere, hvis der opstår en fremtidig konflikt.


Hvorfor skal du sikre dig retten til dit varemærke?

Som nævnt ovenfor er den væsentligste årsag til, at du bør registrere dit varemærke, at du opnår eneret til varemærket og dermed kan forhindre andre i at benytte det.
Der er imidlertid en række andre fordele ved at registrere dit varemærke:

  • Dit varemærke giver din virksomhed et særligt kendetegn, som er med til at beskytte din virksomheds brand
  • Dit varemærke sikrer dig mod andres efterligninger og kopiering af dine forretningskendetegn
  • Dit varemærke stiller dig væsentligt stærkere i forhold til bevisførelse i en retssag, hvis der skulle opstå en konflikt, hvor dit varemærke bliver krænket
Er dit domænenavn sikret mod kopiering?

Krav til registrering af dit varemærke

For at registrere et varemærke er der flere betingelser, som skal opfyldes. Det gælder bl.a. følgende betingelser:

  • Varemærket må ikke være beskrivende. Det betyder, at dit varemærke f.eks. ikke kan registreres som ordet sodavand, hvis du sælger sodavand.
  • Varemærket må ikke vildlede forbrugeren eller være i strid med dansk lovgivning.
  • Varemærket må ikke indeholde officielle statskendetegn.

Registrering af et varemærke behøver ikke være en kompliceret proces. Vi anbefaler dog altid, at man henvender sig til en professionel, idet denne kan hjælpe med rådgivning og udarbejdelse af din ansøgning i alle relevante lande.

Har du spørgsmål til domæner og varemærker eller registrering af rettigheder i øvrigt, er du altid velkommen til at kontakte CLEMENS’ eksperter i afdelingen for varemærker og IP-rettigheder.

Aktuelt

Andre nyheder om IPR/immaterialret

Se flere relevante nyheder

Fandt du ikke det, du søgte? 

Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.