Stigende priser på byggematerialer – Er prisstigninger force majeure?

Økonomisk force majeure: Priserne stiger på forskellige byggematerialer, og det giver udfordringer for bygherrer og entreprenører, som gerne vil kunne regne med de aftalte entreprisesummer. I denne artikel ser vi nærmere på om de aftalte entreprisesummer kan kræves reguleret, hvordan entreprisesummen evt. reguleres, og om materialemangler kan udgøre økonomisk force majeure.

Læs også vores artikel: Stigende priser på byggematerialer – hvornår kan entreprisesummen reguleres?

Er man i den situation, at materialerne ikke blot stiger i pris, men faktisk slet ikke kan skaffes, f.eks. som en del af eftervirkninger af Covid-19 pandemien eller som følge af situationen i Ukraine, så opstår spørgsmålet, om det kan karakteriseres som en force majeure situation.

Force majeure er den situation, hvor entreprenøren bliver berettiget til mere tid på grund af en udefrakommende og helt ekstraordinær omstændighed, der gør, at muligheden for at udføre arbejdet må anses for at være udelukket på grund af den pågældende force majeure-begivenhed.

Force majeure giver alene ret til mere tid, men ikke ret til merbetaling.

Læs også vores artikel: “Stigende priser på byggematerialer – hvordan dokumenters reguleringen?”

Er prisstigninger force majeure?
Er prisstigninger økonomisk force majeure?

Her skal man være opmærksom på, at umulighed med udførelsen af arbejdet ikke er til stede, hvis det blot er blevet dyrere eller mere tidskrævende at opfylde aftalen. Udførelsen af arbejdet er stadig muligt, hvis de manglende materialer kan købes et andet sted, men blot til en dyrere pris. Hvis materialerne stadig kan indkøbes andre steder – om end dyrere – så er der ikke tale om force majeure.

Det skal altså være helt umuligt at skaffe de pågældende materialer, hvis der skal være tale om økonomisk force majeure, som giver entreprenøren ret til mere tid.

For nye byggesager vil der derfor heller ikke være tale om force majeure, da materialemanglen er en kendt faktor og derfor skal indregnes i entrepriseaftalen.

Det er altså muligt, at manglende materialer kan være force majeure, men det kræver en vurdering af den konkrete situation.

Spørg CLEMENS Advokatfirma

Hos CLEMENS Advokatfirma rådgiver vi løbende i spørgsmål omkring prisstigningerne og manglen på byggematerialer, og vi følger udviklingen nøje.

Har du spørgsmål om økonomisk force majeure og manglen på byggematerialer, eller har du brug for hjælp til, hvad der gælder i netop din entrepriseaftale, så sidder vores entreprisespecialister klar til at hjælpe.

Aktuelt

Andre nyheder om Entrepriseret

Se flere relevante nyheder

Fandt du ikke det, du søgte? 

Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.