Stabilitet om domstolenes økonomi, retssalskapacitet og styrket it-understøttelse – Ændringer i retsplejeloven med ikrafttræden den 15. juni 2024

Den 4. juni 2024 vedtog folketinget et nyt lovforslag, der indeholder en række ændringer af retsplejeloven, hvis overordnede formål er at afhjælpe de lange sagsbehandlingstider ved domstolene. Loven trådte i kraft den 15. juni 2024, og nærværende artikel belyser de nærmere ændringer, som blandt andet skal have til formål at skabe stabilitet om domstolenes økonomi, retssalskapaciteten og at styrke it-understøttelsen af domstolsbehandlingen.

Småsagsprocessen – Den forenklede proces

Retsplejelovens kapitel 39 giver mulighed for en forenklet domstolsbehandling af krav af en vis værdi. Efter lovens ikrafttræden den 15. juni 2024, ændres navnet for småsags-processen til ”Den forenklede proces”. Foruden denne formelle ændring, ændres også kravene til, hvornår en sag kan behandles efter den forenklede proces.

Tidligere blev sagsprocessen anvendt på krav med en økonomisk værdi af højst kr. 50.000, men beløbsgrænsen er nu ændret til kr. 100.000. Sager under beløbsgrænsen kan dog alligevel behandles efter de almindelige regler, hvis der er grundlag for det.

Tidligere var det en betingelse, at sagsgenstanden enten skulle angå:

  1. særligt komplicerede eller retlige spørgsmål eller
    2. have særlig betydning for en part ud over påstanden.

Med lovændringen er ordlyden af førstnævnte betingelse nu ændret til et krav om, at sagen skal angå: ”komplicerede faktiske eller retlige spørgsmål”, hvormed kravet om ”særlig” er afskaffet.

Retsmægling

Retsmægling indebærer, at retten under sagens forberedelse udpeger en retsmægler, der har til opgave at bistår parterne i forligsforhandlinger, for derved at løse tvisten på anden vis end ved en domstolsafgørelse.

Det har hidtil været muligt at anmode retten om retsmægling i henhold til retsplejelovens §§ 272-279, idet retten har kunne afvise at imødekomme en anmodning om retsmægling, såfremt retten på baggrund af en konkret vurdering ikke fandt sagen egnet hertil.

Ved lovændringen er tilføjet en ny bestemmelse – retsplejelovens § 355 a – som muliggør, at retten ex officio – det vil sige af egen drift – foreslår parterne at søge sagens løst ved retsmægling.

Drøftelserne omkring retsmægling sker derfor fremadrettet ikke alene efter anmodning fra parterne, idet retten ligeledes af egen drift kan fremsatte forslag herom.

Formålet med tilføjelsen af retsplejelovens § 355 a er således at fremme brugen af retsmægling.

Forberedelsens afslutning

Forberedelsen af en civil retssag er den proces, hvor sagen tilrettelægges og forberedes til at skulle hovedforhandles i retten. Det er således på dette tidspunkt i sagsforløbet, at parterne nedlægger påstande, fremsætter deres anbringender og fremlægger beviser.

Før lovændringens ikrafttræden den 15. juni 2024 sluttede forberedelsen 4 uger før hovedforhandlingen, men fristen er nu ændret til 8 uger. Formålet er at undgå omberammelse af retssager og sikre, at sagerne bliver færdigforberedt og gennemført på de berammede tidspunkter.

Ankesager

Før den 15. juni 2024 krævede det procesbevillingsnævnets tilladelse at anke en afgørelse fra byretten til landsretten, hvis sagen havde en økonomisk værdi på højst kr. 20.000.

Denne beløbsgrænse er nu forhøjet til kr. 50.000. Det gælder også for kære af afgørelser om sagsomkostninger til landsretten uden procesbevillingsnævnets tilladelse, salær til beskikkede advokater, udlæg m.m.

Aktuelt

Andre nyheder om Retssager og voldgift

Se flere relevante nyheder

Fandt du ikke det, du søgte? 

Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.