Ny DGNB-certificering til enfamiliehuse og villaer

Ny DGNB-certificering til enfamiliehuse og villaer

Drømmer du om at kunne tilbyde klimacertificering af dit byggearbejde – også selvom det er et mindre byggeri? – Så er der nu kommet en ny certificering, som du kan bruge. Green Building Council Denmark er nemlig klar med en ny DGNB-certificering til mindre byggerier, som enfamiliehuse og villaer.

Bygger du klimavenligt, men har hidtil ikke kunne få en officiel certificering af dit arbejde? Så kommer løsningen nu. Den hedder DGNB Villa og er den nyeste certificering fra Green Building Council Denmark.

DGNB Villa kan bruges til at klimacertificere mindre byggerier, som netop enfamiliehuse og villaer og kan derfor bruges af ca. halvdelen af Danmarks befolkning, hvilket er den andel, som netop bor i enfamiliehuse eller andre mindre byggerier.

I DGNB Villa er DGNB-formatet ændret, så det er tilpasset mindre byggerier uden at gå på kompromis med det faglige niveau for certificeringen.

DGNB Villa består derfor af 12 kriterier indenfor miljø, økonomi og social bæredygtighed, ligesom der er indført tjeklister og eksempler, som supplerer de klassiske DGNB funktionskrav. På den måde bliver DGNB Villa mere fleksibelt og mere tilgængeligt.

I et DGNB Villa-certificeret hus er der fokus på f.eks. minimering af skadelig kemi, energieffektive løsninger, sundt indeklima, sikring af biodiversitet, forsvarlig brug af naturressourcer og lavere CO2-udledning.

Og netop fokus på CO2-udledningen går godt i tråd med de nye krav i bygningsreglementet, som trådte i kraft den 1. januar 2023 og som fastsætter grænser for CO2-udledningen fra byggerier på 1000 kvm eller mere.

Samtidig har man i DGNB Villa ønsket at modificere det andet nye krav i bygningsreglementet, nemlig kravet om livscyklusvurdering (LCA).

Ny DGNB-certificering til enfamiliehuse og villaer
Ny DGNB-certificering til enfamiliehuse og villaer

Kravet i bygningsreglementet er nemlig, at LCA udregnes per kvadratmeter, hvilket kan give indtryk af en mindre udledning pr. kvadratmeter, hvis der bygges et større hus. Men et større hus har som regel en større samlet udledning af CO2 end et mindre hus, selvom LCA-beregningen herfor viser en større udledning per kvadratmeter – simpelthen fordi der er færre kvadratmeter.

Derfor har DGNB Villa i stedet fokus på CO2-belastningen per person og det er første gang, at en DGNB-certificering giver mulighed for det.

Det forventes at have afgørende betydning, da et større hus samlet set har et større forbrug af jordens ressourcer end et mindre hus og det forventes dermed, at fokus gradvist kan flyttes således, at ressourceforbruget kan reduceres, hvorved også byggeriets klimapåvirkning reduceres.

I tråd med de målsætninger bliver det derfor fremover nemmere for husbyggere og huskøbere at finde ud af, om boligen tager hensyn til klimaet ved at se efter certificeringen DGNB Villa og som entreprenør kan man nu også dokumentere, de tiltag som gøres for at skabe bedre byggerier – også selvom det er mindre byggerier.

Hos CLEMENS Advokatfirma rådgiver vi om alle aspekter i forbindelse med entreprisekontrakter og kan derfor også hjælpe med at indskrive den ny DGNB-certificering til enfamiliehuse og villaer som et parameter i netop din kontrakt. Kontakt vores Entrepriseteam og hør nærmere.

Fandt du ikke det, du søgte? 

Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.

Når du kontakter os, behandler vi dine personoplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.