Den 17. november 2023 indførte SIRI nye regler om fritagelse fra kravet om arbejdstilladelse. De nye regler giver i visse tilfælde udlændinge lov til at arbejde i Danmark i kortere perioder uden en arbejdstilladelse.
Hovedreglen er, at en udlænding skal have en arbejdstilladelse for at kunne arbejde i Danmark, jf. udlændingelovens § 13. Dog er der undtagelser til denne hovedregel, bl.a. i udlændingebekendtgørelsens § 24.
Ny fritagelse for kravet om arbejdstilladelse
Udlændinge, som er ansat i en i udlandet etableret virksomhed, der er koncernforbundet med en i Danmark etableret virksomhed med minimum 50 ansatte, og som i op til to (2) adskilte arbejdsperioder af hver højst 15 arbejdsdages varighed inden for 180 dage skal udføre arbejde for den i Danmark etablerede virksomhed. Arbejdsperioderne skal være adskilt af et ophold uden for Danmark af minimum 14 dages varighed. 1. pkt. finder ikke anvendelse for brancherne bygge og anlæg, landbrug, skovbrug og gartneri, rengøring, herunder vinduespudsning, hotel og restauration samt vejgodstransport, medmindre de pågældende i Danmark skal udføre ledelsesarbejde, arbejde der forudsætter viden på højeste niveau, eller arbejde der forudsætter viden på mellemniveau.
Denne nye undtagelsesbestemmelse indebærer at tredjelandsborgere ikke længere skal søge om dansk arbejdstilladelse, hvis de opfylder betingelserne i den nye undtagelsesbestemmelse. Reglen er indført for at give erhvervslivet mere fleksibilitet og for at understøtte koncernfælles virksomheders behov for at kunne arbejde på tværs af koncernen.
Ansættelsesforholdet skal være reelt. Hvis ansættelsesforholdet er etableret med det formål at benytte undtagelsesbestemmelsen i udlændingebekendtgørelsens § 24, stk. 1, nr. 10, finder bestemmelsen ikke anvendelse.
Denne betingelse kan eksempelvis dokumenteres med en underskrevet erklæring fra den i udlandet etablerede virksomhed med oplysning om, hvornår udlændingen blev ansat, og hvornår vedkommendes kontrakt udløber, samt i hvilken stilling udlændingen er ansat. Ansættelsesforholdet kan også dokumenteres ved fremlæggelse af en kopi af udlændingens ansættelseskontrakt.
Virksomheden skal være etableret i udlandet og koncernforbundet med en dansk virksomhed
Det er endvidere en betingelse for at være omfattet af undtagelsesbestemmelsen, at den i udlandet etablerede virksomhed er koncernforbundet med en virksomhed etableret i Danmark. Ved koncernforbundne virksomheder forstås virksomheder i samme koncern. Det er ikke et krav, at moderselskabet er beliggende i Danmark.
Det klare udgangspunkt er, at der er tale om en koncern, hvis moderselskab og datterselskab har samme navn. Har det udenlandske selskab et andet navn end det i Danmark beliggende selskab, eller er der tvivl om, hvorvidt de to virksomheder er del af samme koncern, skal den danske virksomhed dokumentere koncernforholdet. Det kan f.eks. være i form af et link til koncernens hjemmeside, hvoraf det fremgår, at virksomhederne er del af den samme koncern.
En udenlandsk virksomhed, der bliver oprettet alene med det formål at benytte koncernfritagelsesreglen f.eks. for at sende vikarer til Danmark, vil ikke være omfattet.
Den danske virksomhed skal have mindst 50 ansatte
Det er også et krav, at den danske virksomhed har mindst 50 ansatte. Der stilles derimod ikke krav til virksomhedens størrelse i udlandet. Der stilles ikke krav til, at de ansatte i den i Danmark etablerede virksomhed skal være fuldtidsansatte.
Den i Danmark etablerede virksomhed skal dokumentere det aktuelle antal medarbejdere ved at oplyse det antal medarbejdere, der fremgår af CVR (Det Centrale Virksomhedsregister).
Opholdets varighed
Forudsat at ovennævnte betingelser er opfyldte, kan udlændingen udføre arbejde for den i Danmark etablerede virksomhed i op til to (2) adskilte perioder af hver højst 15 sammenhængende arbejdsdages varighed inden for 180 dage. Arbejdsperioderne skal være adskilt af et ophold uden for Danmark af minimum 14 kalenderdages varighed. Opholdet uden for Danmark kan f.eks. være et ferieophold i et andet land, inkl. i et andet Schengenland. Opholdet uden for Danmark kan også være et arbejdsophold eller uddannelsesophold, f.eks. hos en afdeling af virksomheden i et andet EU/EØS-land. Hver arbejdsperiode må højst udgøre 15 sammenhængende arbejdsdage.
Det er også et krav, at udlændingen kan indrejse og opholde sig lovligt i Danmark, enten som statsborger i et visumfrit land, eller fordi udlændingen har et visum.
Skal udlændingen udføre en aktivitet, der ikke defineres som arbejde i udlændingelovens forstand, tæller dette heller ikke med i beregningen af de 15 sammenhængende arbejdsdage. Det kan f.eks. være, hvis udlændingen skal deltage i uddannelse i den danske virksomhed. Uddannelse kan eksempelvis være, hvis en nyansat medarbejder skal til Danmark i forbindelse med onboarding eller lignende.
Arbejdets karakter
Bestemmelsen i § 24, stk. 1, nr. 10, finder som udgangspunkt anvendelse uanset, hvilken type arbejde udlændingen skal udføre i Danmark. Reglen er dog ikke tiltænkt manuelt arbejde på faglært eller ufaglært niveau og er dermed kun gældende for ledelsesarbejde eller arbejde der forudsætter viden på det højeste niveau eller mellemniveau. Bestemmelsen er i forhold til typen af arbejde særligt afgrænset inden for følgende brancher: bygge og anlæg, landbrug, skovbrug og gartneri, rengøring (herunder vinduespudsning), hotel og restauration og vejgodstransport.
Det betyder, at arbejde af vejledende karakter inden for de nævnte brancher vil være omfattet af bestemmelsen, mens manuelt arbejde af udførende karakter vil falde uden for denne bestemmelses anvendelsesområde.
Dokumentation
Den danske virksomhed og den udenlandske medarbejder er begge ansvarlige for at dokumentere, at udlændingen er omfattet af fritagelsesbestemmelsen for koncernforbundne virksomheder, uanset om den udenlandske medarbejder er visumfri eller visumpligtig. Det anbefales derfor, at den i Danmark beliggende virksomhed og den udenlandske medarbejder sætter sig ind i betingelserne for ordningen, der kan findes på https://nyidanmark.dk/da/Ord-og-begreber/SIRI/Fritagelsesreglerne.