Selskabsretten danner grundlaget for alle erhvervsdrivende virksomheder – det gælder alt fra små nystartede iværksætterselskaber til større internationale aktieselskaber. Hos CLEMENS kender vi betydningen af, at din virksomhed har et solidt juridisk fundament, som ikke alene overholder gældende lovgivning, men som samtidig understøtter virksomhedens vækst og kommercielle strategi.
Få kompetent og brugbar juridisk rådgivning
Hos CLEMENS har vi stor erfaring med at yde rådgivning til en bred vifte af erhvervsdrivende virksomheder inden for alle områder af selskabsretten. Samtidig er vi altid opdateret på gældende lovgivning og ny praksis samt lovgivning, der er under udarbejdelse. Vi kan derfor hjælpe med at identificere og få overblik over relevante juridiske muligheder og faldgruber inden for selskabsrettens område. Udover at levere rådgivning af høj faglighed bestræber vi os altid på at levere nærværende og skræddersyet rådgivning, der også tager højde for de kommercielle aspekter af din virksomhed. Du er dermed sikret juridisk kvalificeret og praktisk anvendelig rådgivning, der tager udgangspunkt i din virksomhed.
Omfattende brancheforståelse
Som en integreret del af vores ambition om at levere relevant og brugbar rådgivning, har vi gennem mange år opnået dybdegående indsigt i de industrier og brancher, som vores klienter opererer i. Dette omfatter blandt andet landbrug, fødevareproduktion, energisektoren, bygge- og anlægsindustrien samt den offentlige sektor. Det gør os i stand til at tage hensyn til branchespecifikke forhold og tilbyde selskabsretlig rådgivning, der er skræddersyet til din virksomhed. Det skulle gerne være en stor tryghed for dig, så du bekymringsfrit kan overlade de juridiske aspekter til os og fokusere på at drive din virksomhed.
Specialister i selskabsret
Selskabsloven – sammen med den øvrige lovgivning og regulering indenfor selskabsrettens område – er styrende for alt lige fra stiftelse og kapitalændringer til udøvelse og afvikling af virksomhed. Hos CLEMENS finder du et stærkt team af specialiserede advokater med mange års erfaring i selskabsret. Vores advokater rådgiver og tilbyder juridisk sparring om de mangeartede udfordringer – store som små – der kan opstå i alle stadier af virksomhedens eksistens. Desuden er vores rådgivning aldrig en standardvare. Vi bestræber os altid på at yde helhedsorienteret rådgivning, der er skræddersyet til din virksomhed. Det gælder uanset hvilken selskabsretlig udfordring, du står overfor. Vores erfarne team af advokater rådgiver bredt inden for alle områder af selskabsretten.
Vi leverer blandt andet individualiseret specialistrådgivning i forbindelse med:
- Valg mellem de forskellige selskabsformer: Vi rådgiver om det optimale valg af selskabsform i forhold til din konkrete situation. Vælg f.eks. blandt anpartsselskaber, aktieselskaber, enkeltmandsvirksomhed, interessentskaber, partnerselskaber og kommanditselskaber. Valget af selskabsform er afgørende for din virksomheds fremtid samt din økonomiske risiko ved virksomhedsdriften og dine skattemæssige forhold. Vi kender alle fordelene og ulemperne ved de enkelte selskabsformer – også de som ikke anvendes så tit.
- Valg af selskabs- og koncernstruktur: Vi rådgiver om etablering af en hensigtsmæssig selskabs- og koncernstruktur, herunder bl.a. vedrørende begrænsning af hæftelse, kapitalkrav, risikoafgræsning og skattemæssige forhold samt brugen af holdingselskaber.
- Stiftelse af selskaber: Vi forestår udarbejdelsen af de relevante selskabsretlige dokumenter til brug for stiftelse af et selskab i form af stiftelsesdokument, vedtægter og ejerbog samt eventuelle ejeraftaler, forretningsordener for bestyrelse og andre relevante dokumenter. Vi sørger samtidig for at foretage de nødvendige registreringer ved Erhvervsstyrelsen.
- Omstrukturering af selskaber og koncerner, herunder virksomhedsomdannelse, aktieombytning, spaltning og fusion: Vi bistår med planlægning og implementering af ændringer i din selskabs- og koncernstruktur, herunder forestår udarbejdelse af de nødvendige dokumenter og sørger for at gennemføre de nødvendige ændringer i selskabets vedtægter. Dette kan omfatte alt fra simple ændringer i selskabsstrukturen til gennemførelse af mere komplekse omstruktureringsprocesser.
- Rådgivning af ledelse: Vi rådgiver selskabets ledelse om deres rettigheder og forpligtelser i henhold til selskabsloven, hvilket kan omfatte alt fra sparring om den daglige drift til bistand i forbindelse med mere strategiske beslutninger.
Vi arbejder desuden tæt sammen med øvrige specialister i huset. Består din udfordring af flere tværfaglige problemstillinger, kan vi trække på vores kollegaers specialistviden. Det giver dig sammenhængende og helhedsorienteret rådgivning.
Hvilken selskabsretlig udfordring kan vi hjælpe med?
Uanset om din virksomhed har behov for assistance ved udarbejdelsen af selskabsretlige dokumenter eller har du brug for anden juridisk rådgivning inden for selskabsret, står CLEMENS’ stærke team af specialister klar til at hjælpe dig godt videre og sikre dig, at det juridiske fundament er på plads. Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende drøftelse, hvis du har en selskabsretlig udfordring, du ønsker hjælp til.
Inden du stifter et kapitalselskab, er det først og fremmest afgørende, at du vælger den rette selskabsform, der passer til din virksomhed, herunder dens aktivitet, størrelse, risiko og kapitalbehov. Mange er tilbøjelige til at vælge et aktieselskab eller anpartsselskab med begrænset hæftelse. Det er dog ikke altid den bedste løsning.
Vi rådgiver om det optimale valg af selskabsform og kan efterfølgende bistå med stiftelsen.
Stiftelsesprocessen omfatter bl.a. valg af navn til selskabet, formulering af selskabets formål, tilvejebringelse af kapital til opfyldelse af selskabslovens kapitalkrav (som minimum), udarbejdelse af de nødvendige selskabsretlige dokumenter samt valg af ledelsesstruktur og ledelsesmedlemmer, herunder om der både skal være en direktion og en bestyrelse. Det hele formaliseres ved underskrift på dokumenterne og dernæst registrering hos Erhvervsstyrelsen, som vil give selskabet et CVR-nummer, forudsat at den nødvendige selskabskapital er indbetalt.
Når selskabet er registreret ved Erhvervsstyrelsen, bliver visse oplysninger om selskabet offentligt tilgængelige på CVR.dk, herunder selskabets adresse, formål, regnskabsår og ejerskab.
Et kapitalselskab kan stiftes af én eller flere fysiske eller juridiske personer. Er stifteren en fysisk person, skal personen være myndig, hvilket betyder, at personen skal være fyldt 18 år og ikke være under værgemål. Derudover må stifteren ikke være under konkurs eller rekonstruktion, og der må ikke være restriktioner på dennes retlige handleevne.
Et kapitalselskab i Danmark kan sagtens stiftes af en udenlandsk fysisk person eller et udenlandsk selskab, forudsat de generelle betingelser, som nævnt ovenfor, er opfyldt.
For at stifte et kapitalselskab skal der udarbejdes flere selskabsretlige dokumenter. Det er nødvendigt at udarbejde et stiftelsesdokument samt vedtægter for selskabet og en ejerbog. Hvis der er flere ejere, anbefaler vi desuden, at der udarbejdes en ejeraftale.
CLEMENS har stor erfaring med at udarbejde dokumenter til brug for stiftelse af kapitalselskaber og yde rådgivning om indgåelse af ejeraftaler. Med vores hjælp ved stiftelsen er du sikker på, at det juridiske fundament er på plads fra starten. Det er med til at minimere risikoen for efterfølgende udfordringer og uforudsete konflikter.
Stiftelsesdokumentet er grundlaget for stiftelsen af et selskab. Det er den aftale, som stifterne skriver under på for at stifte selskabet. Der gælder en række minimumskrav til stiftelsesdokumentets indhold. Dokumentet skal være dateret og underskrevet af alle stiftere, før selskabet kan registreres ved Erhvervsstyrelsen.
Et selskab skal have et sæt vedtægter, som regulerer selskabets forhold. Vedtægterne indeholder de grundlæggende oplysninger om selskabet, herunder navn, formål, kapitalens størrelse, kapitalandelenes rettigheder, ledelsesstruktur og regnskabsår. Vedtægterne indeholder desuden de grundlæggende regler for, hvordan selskabet skal drives samt reglerne for indkaldelse til og afholdelse af generalforsamlinger. Der gælder en række minimumskrav til vedtægternes indhold.
En ejerbog er en fortegnelse over alle selskabets ejere og deres ejerandele samt stemmerettigheder. Selskabet har pligt til at oprette ejerbogen hurtigst muligt efter stiftelsen og skal løbende sørge for at holde denne ajour med korrekte oplysninger. Ændringer i ejerforhold, stemmerettigheder eller pantsætninger skal således noteres i ejerbogen. Klarhed over disse forhold er af afgørende betydning i forbindelse med overdragelser af kapitalandele, udbetaling af udbytte og ved afholdelse af generalforsamlinger.
En ejeraftale er den juridiske ramme omkring det at eje et selskab sammen. Den indeholder regler, som regulerer, hvordan beslutninger træffes og hvordan og i hvilke situationer, kapitalandelene kan overdrages, og hvordan det fælles ejerskab kan afvikles. Selvom en ejeraftale ikke er obligatorisk efter selskabslovgivningen, kan den bl.a. hjælpe med at skabe klarhed og forudsigelighed og dermed forebygge konflikter mellem ejerne.
Et holdingselskab er betegnelsen for et selskab, hvis hovedformål er at eje aktier eller anparter i andre selskaber. Holdingselskaber er ikke en egentlig selskabsform. De er typisk stiftet som aktieselskaber eller anpartsselskaber. Holdingselskaber anvendes som alternativ til at eje driftsselskaber personligt, idet et holdingselskab vil være indskudt i selskabsstrukturen mellem driftsselskabet og den personlige ejer. Der kan være en række fordele ved at eje aktier eller anparter gennem holdingselskaber. Omvendt kan der også være ulemper forbundet med en holdingselskabsstruktur. Vi kan rådgive dig om hvornår det er en god idé at oprette et holdingselskab.
Morten Breum-Leer
Advokat og partner
E-mail: ml@clemenslaw.com
Tlf: +45 20 74 48 00
Esben Holm
Advokat og partner
E-mail: esh@clemenslaw.com
Tlf: +45 41 66 16 99
Fandt du ikke det, du søgte?
Kontakt os her. Vi sikrer, at der står en specialist klar til at hjælpe dig.